AKÇAKOCANIN DÜNDEN BUGÜNE TURİZM POTANSİYELİ
-TURİZM DERNEĞİNİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ
-Akçakoca Turizm Derneği 1952 yılında kurulmuş olup Türkiye çapında kendi dalında kurulmuş ilk derneklerden biridir. Rahmetli Av. Mithat Özkök ve arkadaşları tarafından kurulan dernek, Akçakoca’nın turizmle tanışmasında çok önemli bir rol oynamıştır.O tarihlerde henüz otel olmadığı için gelen misafirler ,Akçakocalıların pansiyon olarak kiraladıkları evlerinin bir bölümünde kalmaktaydılar.Turizm derneğindeki gönüllüler gelen misafirleri kalacakları pansiyonlara kadar valizlerini taşıyarak götürüyorlardı.Benim ailemde evini pansiyona verirdi ve bende o kültürle yetiştim.Kısacası turizm derneği o dönemde Akçakocalıların çok değer verdiği saygın bir kurumdu .
AKÇAKOCANIN TURİZMDEKİ YERİ
Akçakoca’da Sky tower ile birlikte turistik belgeli 880 adet yatak ,Belediye ve il özel idaresinden belgeli 1108 adet yatak, ev pansiyonculuğunu da katarsak toplam yaklaşık olarak 3000 civarında yatak mevcuttur.Civardaki turistik yerlere göre gerek nitelikli yatak gerekse sayı olarak Akçakoca ön plana çıkmaktadır,Sky tower otelin Karadenizin en büyük oteli olması bizi gururlandırıyor,tesislerinin uygunluğu ve kalitesiyle ve büyük şehirlere olan yakınlığıyla , Akçakoca kongre turizminde yakın gelecekte çok ön plana çıkacaktır diye düşünüyorum ,
Akçakoca balık restoran larının kalitesiylede artık isim yapmaya başlamıştır, artık günü birlik balık yeme turları sıkça şahit olduğumuz bir olay haline gelmiştir.
Akçakoca’nın bir tarafı masmavi deniz diğer tarafı yemyeşil fındık tarlaları ve ağaçlık tepelerden, ormanlardan oluşmaktadır. Deniz turizminin doğa turizmiyle de desteklenme imkanın olması bize Akçakoca’nın turizm çeşitliliğini göstermektedir. Fındık, dağ çileği, kestane ve kestane balı ve daha sayamadığım bir çok yöresel ürün Akçakoca’ya gelen misafirlerimizin evlerine dönerken götürebilecekleri en güzel hediyelerdir, bu ürünlerimizi misafirlerimize en kolay erişilir hale getirmemiz gerekmektedir.
-AKÇAKOCA TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ
-Gelen tur otobüslerinin şehir merkezinde misafirleri kolayca indirip bindirebileceği bir alan, misafirlerin şehir merkezinde kolayca alış veriş yapabileceği bir ortam yaratılmalı,hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satın alınabileceği dükkanlar oluşturulmalı,biz Turizm derneği olarak girişimcileri bu konuda özendirmek ve derneğe bir nebze olsun gelir temin etmek için girişimde bulunmayı planlamaktayız.
-Yönlendirme tabelaları sorunu maalesef 2 yıldır bir çözüme kavuşturulamadı,Akçakocaya gelen gerek yerli gerekse yabancı turistler bu konudan çok şikayetçiler,acil bu konuda çözüm üretmek gerektiğine inanıyorum,halihazırda Belediyemiz tarafından yanılmıyorsam 3 noktaya konulan ahşap tabelalar,okunmuyor,yer seçimi yanlış vede hangi tesis hangi tarafta ,kaç km. uzakta ve yıldızlımı değimli ,bunlara cevap vermiyor,bu konuda tesis sahipleriyle bir toplantı yapılmasını önerdim ancak kulak verilmedi.
-Pansiyonculuk Akçakoca turizminin yapı taşlarından biridir.Bugün gelişmiş ülkelerin birçoğunda bile bad and break-feast adı altında pansiyonculuk yapılmaktadır,kültür değişimi,insanların birbirini tanıması gibi kısacası daha insani boyuttaki bu konaklama türü Akçakocamız için çok uygundur,ayrıca direk olarak evlere gelir getirmesi açısından önemlidir.
Ancak bu konu sorunsuzda değildir, pansiyonculuğun tanımı doğru bir şekilde yapılıp girişimcilere anlatılmalıdır, dayalı döşeli daireleri kiraya veren emlakçılarla pansiyonculuğu iyi ayırt etmemiz gerekmektedir.Pansiyonculuğun alt yapısı yetkili kurumlar tarafından oluşturulmalıdır,bizde dernek olarak pansiyoncuların bilinçlendirilmesi noktasında görev alabiliriz.
- Mahalli rehberler yetiştirmek için kurs açılması gereklidir.
-Akçakocanın kilometrelerce kumsalı vardır ancak bunun çok az bir kısmında sınırlıda olsa plaj hizmeti verilebilmektedir,Akçakocanın elindeki en büyük kozu,kumsallarıdır,neden bu eşsiz güzellikteki kumsallarımıza plaj hizmetleri bugüne kadar gitmemiştir acaba bu ne zaman yapılacaktır? Bunu bir yetkilimiz açıklarsa gerçekten kamuoyunu aydınlatmış olacaktır.Eğer Akçakoca Turizmini yeniden dizayn etmek istiyorsak bence plajlarımızdan başlamak gerektiğine inanıyorum.
-Liman Akçakoca’nın kanayan yaralarından biridir, Liman yapılmadan önce Akçakoca’nın şehir merkezi cıvıl cıvıl ve esnafları mutluydu, çünkü şehir plajı gelen misafirlerin vazgeçilmeziydi, turizm derneği orda ,eğlence mekanları orda kısacası misafirlerin beklentileri karşılanabiliyordu ,bugün ise şehir plajı yok,armutçu ağzı plajı yok,değirmenağzı plajı tehlikede,bütün bu bedel niçin ödeniyor,çoğu diğer şehirlerden gelen birkaç tane balıkçı teknesi için,çok merak ediyorum Akçakoca limanından istifade eden bu balıkçı tekneleri nekadar vergi ödüyorlar.Bu balıkçı barınağı turizmi baltaladığı gibi,amacı dışındaki kullanımlardan dolayı üzücü olaylara da geçmişte sebebiyet vermiştir.Dünyanın neresine giderseniz gidin şayet liman varsa bu limanın büyük bir bölümü turizme açıktır.
-Mahalle evlerinin restarasyonu bir an önce tamamlanırsa,Akçakoca turizmi büyük bir kazanım elde eder.Sadece eski evlerini restore edip bu işten ekmek yiyen yerler var.
-Denizimizin temizliği son derece önemli bu konuda çok hassas olmak zorundayız,sorun varsa saklamak yerine cesaretle bunu vatandaşla paylaşıp samimi şekilde çözüm arayışı içinde olmalıyız.
-Gezilip görülecek yerlerimiz var ancak misafirlerin buralara kendi araçları dışında erişmesi mümkün değil,ayrıca buraların tabelaları ,yolların durumu düzenli olarak denetlenip misafirlere bilgi verilebilecek bir sistem oluşturulmalıdır.
-İnsanları 1-2 günden fazla Akçakocada tutmak zor,aktiviteler bulmamız lazım,çocuklara ve gençlere yönelik aktiviteler yönünde çok fakiriz.Akçakocada bu konu kendi haline bırakılmış vaziyettedir,herkes gökten bir mucize bekliyor,herhangi bir planlama yok.örnek,şayet Akçakocada bir dev akvaryum olsa veya limandan kaleye bir teleferik hattı döşense veya hayvanların doğal ortamda gezdiği büyük bir hayvanat bahçesi yapılsa acaba turizmde bir canlanma olurmu olmazmı,bu saydıklarım Jules vernes nin kitabından değil hepsi birçok yerde yapılmış olan şeyler.
TANITIM-Şubat ayında yapılacak olan EMİTT fuarı için nasıl bir katılım Akçakoca için yararlı olur,biz Akçakoca Turizm derneği olarak Akçakoca’nın tek başına bir stant alarak tanıtılmasının uygun olacağını düşünüyoruz ,geçen yıllarda Doğu Marmara kalkınma ajansı aracılığı ile yapılan katılımların Akçakoca’ya bir şey kazandırmadığı Akçakocalıların genel kanısı,Sky tower otel bu konuda bizlere sponsor olmak gibi bir öneri getirise memnuniyetle kabul ederiz.
AKCAKOCA NIN DÜNDEN BUGÜNE TURİZM POTANSİYELİ
Paylaş