Her medeniyet, mensuplarının etrafında olup biten hadiselere kendi yorumunu katarak ortaya çıkardığı eserler manzumesiyle var oldu. Her devir kendi medeniyetini inşa edecek kültürel zenginliklerini var etti.
Bu yönüyle bakmak bizleri birer dünya vatandaşı yapar. Bir dünya vatandaşı olarak meseleyi ele aldığımızda “Dünya Düzce Günleri ”nin, -etkinliklerine gösterilen talepler baz alınarak- Düzce’nin tanıtımında ciddi katkısı olduğunu kimse inkar edemez.
Belediye yetkililerinin, özellikle Kültür Müdürü Burçin Sarıcan’ın gelen eleştirileri de bu vizyonla karşılayıp saygı duyduklarını ifade etmeliyim.
“Dünya Düzce Günleri” etkinlikleri süresi boyunca bölge esnafı diğer zamanlara kıyasla 10 Milyon liraya yakın ciro yaptı, Twitter da 30 binden fazla tweet atıldı ve toplamda 300 binden fazla insan konserlere katılarak doyasıya eğlendi.
Kabataslak verdiğim bu rakamlar basit bir araştırmayla herkes tarafından erişilebilecek bilgiler.
Bununla birlikte bu tarz bir etkinlikte 7 gün boyunca eğlenmek isteyen birinin en iyi ihtimalle tatil beldelerine gitmesi gerekeceği için harcaması gereken minimum para 20 bin liradan fazla…
Eğlenen 300 bin insanı, milyonlarca lira ciro yapan esnafı, “Dünya Düzce Günleri” gibi vizyoner bir başlıkla yapılan şehrin tanıtımını hiçe sayarak, yapılan hangi eleştiri, hangi mercilerde karşılık bulabilir?
Kapanmış devirlerden Dünyaya bakıp, gelecek nesillerin şimdiki zamanını işgal girişimi taşıyan eleştirileri yok sayarsak: “Dünya Düzce Günleri”, kendi medeniyetini var edecek genç neslin kendi çağında denk geldiği trajedilerden biraz olsun kurtulabileceği bir nefes oldu.
Medeniyet, insanın kendi çevresinde olup bitenlere kendi ruhundan yorumlar katmasıysa, eksik görülenler eleştirenler tarafından tamamlanabilir, Daha eğlenceli hale getirilebilir ve ya bir gecede 50 bin kişiyi aynı anda oraya toplayabilecek daha parlak fikirlerle bambaşka etkinlikler de tertip edilebilir.
Ayrıca madem bu kadar memnuniyetsiziz bu etkinlikten, her akşam meydanı hınca hınç dolduran Düzce’nin yarı nüfusuna denk gelen kalabalık kim? Herkes nu kadar memnunsa kapalı kapılar ardından eleştirenler kim?
Bu iki sorunun gerçek cevabını belki hiçbir zaman bilemeyeceğiz ama bu sorgular bize başka gerçekler konusunda aydınlanma sağlayacak!
En azından kendimizi, bize ait olmayan, başkalarının fikirlerini savunurken bulduğumuzu fark ederiz belki, kim bilir…
Bir olguyu eğleme dönüştürmek fiil, o fiilde barındırılan kültürel esintiler de bir medeniyetin varlığını tamamlar.
Esnafı memnun, gençleri eğlendiren, vatandaşı mutlu eden “Dünya Düzce Günleri” etkinliklerini eleştirenlerin, bu şehre daha güzel katkılar sunabilecekleri medeniyet atılımlarını dört gözle beklediğimi ifade ederek, emeği geçen başta İl Emniyet Müdürlüğü personeline, Düzce Belediyesi Kültür Müdürlüğü personeline, festivalin düzenlenebilmesi için finans desteği sağlayan iş adamlarına, milyonlarca lira gelir elde eden Düzce Esnafı, doyasıya eğlenen Düzce Gençliği, çocuklarına maliyetsiz eğlence imkanı sunulduğu için dualar eden Düzceli aileler adına teşekkür ederim.