Karadeniz bölgesindeki fındık bahçeleri, istilacı tür olan kahverengi kokarca böceğinin tehdidi altında… Ağacın yaprağındaki öz suyu emerek, ağaç köklerinin kurumasına neden olan ve ürüne büyük oranda zarar veren zararlı ile ilgili Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çalışmaları devam ederken, istilacı türle mücadelede Akçakoca Ziraat Odası’ndan önemli bir adım geldi.
Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından olan ve ülke ekonomine büyük katma değer sağlayan fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen kahverengi kokarca ile ilgili harekete geçen Akçakoca Ziraat Odası, ilçedeki bazı bölgelerdeki tarlalara feromon tuzaklama çalışmaları başlattı.
Zararlı ile mücadele çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, “İlçemizde kahverengi kokarca varlığını tespit etmek amacıyla farklı bölgelerde feromon tuzaklarımızı astık. Belirli aralıklarla takibini gerçekleştireceğiz. Kahverengi kokarca zararlısına karşı önlem alınmazsa, bu sezon fındık rekoltesinde yaklaşık 100 bin ton kayıp yaşanacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
HABER: Savaş ARI