“TÜM HASTALARIN YARISI İLAÇLARINI DOĞRU ŞEKİLDE KULLANAMAMAKTADIR”

Sağlık

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası için açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 18-24 Kasım’ın "Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası" olmasının sebebinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturulmak istenmesi olduğunu belirtti.

Sağlık çalışanları politika yapıcılar ve halk arasında iyi uygulamaların teşvik edilmesi ve her düzeyde bilinçli adımlar atılması amacıyla yapılan farkındalık haftası için Yılmaz, sağlığın yaşam desteği konusunda en önemli şey olduğunu belirterek, “Öncelik vermemiz gereken sağlıklı yaşam için, beden sağlığımızı korumak, sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteye önem vermek, sigara ve alkol kullanımından uzak durmaktır. Hastalık durumunda ise dikkat etmemiz gereken birincil konu bilinçli ilaç kullanımıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yapılacak en ufak bir hata, geriye dönüşü olmayan problemlere sebep olabilir.”

Sağlık Bakanlığının antibiyotiğin bilinçli kullanımına çok önem verdiğini dile getiren Yılmaz, “Halkı bilinçlendirme amaçlı yürüttüğü, destek bilgilendirmelerle hastaların ilaç kullanımlarında nelere dikkat etmeleri gerektiğini, neden dikkat etmeleri gerektiği, sonrasında yaşanabilecek olası durumların neler olduğu yönündeki açıklamalar, dikkate alınması gereken bilgilerdir. Yapılacak en ufak bir hata, geriye dönüşü olmayan problemlere sebep olabilir.” açıklamalarında bulundu.

Antibiyotiklerin insan ve hayvanlarda yanlış kullanımının, antibiyotik direnci sürecini hızlandırdığını vurgulayan Yılmaz, kullanılan antibiyotiklere direnç geliştikçe hastalıklarla mücadelenin daha zor hale geldiğini, uzun hastane yatışlarına, yüksek tıbbi maliyetlere ve artan ölümlere neden olduğunu belirtti. 
Bu sürecin antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı, zayıf enfeksiyon önleme tedbirleri ve yetersiz kontrol ile hızlandığını da ekledi.

MUTLAKA BİR HEKİME DANIŞMAK GEREKLİ

Yılmaz, antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların, özellikle organ nakli olanlar, diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları ve kanser hastaları için ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. 

Bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırarak komplikasyon ve ölüm oranlarını artırabileceğini belirten Yılmaz, hastaların ilaç kullanırken ilk olarak her ilacın prospektüsünde de yazdığı üzere mutlaka bir hekime danışmak zorunda olduklarını vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların yarısından fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelenmekte olduğunu ve satıldığını belirten Yılmaz, “Tüm hastaların yarısı ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uygunluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına neden olmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

“Bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır”

Akılcı antibiyotik kullanımı çerçevesinde antibiyotik kullanımında özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Önerilen süreden daha az kullanımlar bakterilerin ilaca karşı direnç oluşturmasına ve antibiyotiğin tekrar kullanımı gerektiğinde aynı hastaya etkisiz olmasına sebep olmaktadır. Süre ve doz sıklığına uyulmaması tedavi sürecini olumsuz etkileyecektir. 

Ayrıca hekim tarafından verilen ve kullanılan ilaçlar ve destek amacıyla alınan bitkisel ilaçlar aynı anda kullanıldığında oluşan etkileşimle, ilacın etkisi yok olabilir, azalabilir veya 2 – 3 katına çıkabilir. Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. 

İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır.” açıklamalarında bulundu.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.