Düzce tarihinin Konuralp Antik Tiyatro’da ki kazı çalışmalarında çıkarılan bulguların ortaya çıkmasıyla milattan önceki yıllara dayandığı biliniyor. Zaman içerisinde de Konuralp bölgesinde yaşayan medeniyetler kendi yaşadıklarını ya da yaşananları efsaneleştirerek, ortaya hikayeler çıkardı. Bazı efsanelere göre Efteni Gölü’nün adını Bizans kraliçesi Eftelya’dan aldığı dilden dile aktarılırken; bir efsanede ise yine Efteni Gölü’nün önceki dönemlerde dağların ucuna kadar çıktığı ve gemi halatlarının bağlanması için kullanılan “Baba” ismi verilen demir parçaları bulunduğu aktarıldı.
Vali Selçuk Aslan da, Düzce’nin tarih, doğa ve kültür efsanelerini bir araya toplayarak ortak bir hikaye oluşturulması için harekete geçti.
DÜZCE’NİN RUHU “ YEŞİL VADİNİN SIRLARI PALAMİR” KİTABIYLA TÜRKİYE’YE VE DÜNYA’YA YAYILACAK
Buna göre; proje için arkeologlar, edebiyatçılar, halk bilimciler ve görsel sanatçılardan oluşan bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyon kentteki tüm paydaşlardan alacağı fikirlerle birlikte Düzce’nin antik dönemlerden günümüze uzanan mirasını mitolojik bir kurguyla harmanlayacak. Bugüne kadar gelen bir çok efsanenin birleştirilmesiyle ortaya çıkacak yeni hikayeye göre Düzce Ovası’nın bereketli su kaynaklarını ve Batı Karadeniz’in sık ormanlarını koruyan “Palamir” adlı bir kahraman ile Prenses Efteni'nin yedinci kuşaktan torunu “Eftelya” isimli bir kahramanın masalsı yolculuğu anlatılacak.
Hikâye, antik Prusias ad Hypium (Konuralp) kalıntıları, Güzeldere Şelalesi’nin gizemi ve Sarıkaya Mağarası’nın derinlikleri gibi mekânlar başta olmak üzere Düzce’nin tarihi ve doğal güzellikleri arasında geçecek.
SANAT VE EĞİTİMLE KALICILIK SAĞLANACAK
Proje kapsamında efsane, çocuk kitaplarına, belgesellere ve kısa animasyon filmlere konu olabilecek. Ayrıca, Düzce Üniversitesi’nin desteğiyle okullarda felsefe atölyeleri düzenlenerek, gençlerin kentin değerlerini farklı yollarla öğrenmesi hedefleniyor.
YEREL EKONOMİYE DESTEK OLMASI BEKLENİYOR
Efsanenin, yöresel ürünlerden el sanatlarına kadar birçok alanda markalaşmaya katkı sağlaması bekleniyor. Oluşturulacak hikayede geçen “Gökçeağaç” motifinde, Düzce’nin orman kimliğini vurgularken, “Palamir ve Eftelya” temalı seramikler yerel esnaf için yeni üretilecek ürünlere ilham olacak.
“Düzce’nin güzelliklerini masalsı bir dille tanıtmak istiyoruz”
Düzce Valisi Selçuk Aslan, ortaya çıkacak hikaye ve efsanenin Düzce’nin güzelliklerinin tanıtılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek “Amacımız sadece turizm değil, bu topraklarda yaşayanların aidiyet duygusunu güçlendirmek. Düzce’nin zenginliklerini, masalsı bir dille geleceğe taşıyoruz. Bu efsane, Düzce’nin bir destinasyon olarak değil, bir ruh olarak tanınmasını sağlayacak. Bu topraklarda nefes alan her ağacın kökünde, her derenin sesinde bu efsanenin izleri olacak. Amacımız, Düzce’yi ziyaret edenlerin ‘Bu şehrin bir hikayesi var’ demesi” ifadelerini kullandı.