Öne Çıkanlar Otomobil Ali Yerli Kaya Akçakoca postasında yorum vakti DÜZCE OBS Esençam Köyü

Bu haber kez okundu.

“DÜZCE SESİMİZİ DUYMUYOR, YIĞILCA’YI BOLU’YA BAĞLASINLAR”

Yığılca ilçesinde 2021 yılında faaliyete başlayan Marmara Çimento Fabrikası, bu kez de çevre kirliliğine yol açtığı iddiasıyla gündeme geldi.  Yığılca ilçesine bağlı Aksu ve Hoşafoğlu Köyü sakinleri, fabrikanın bacasından salınan toz nedeniyle, bölgede tarım ve hayvancılık yapamadıklarını söyleyerek eylem yaptı.

Eylem sırasında Yığılca İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri yoğun güvenlik önlemleri alırken, köylüler fabrikaya giden yolu trafiğe kapattı. İSKİ su havzanın hemen yanı başında bulunan fabrikanın çevre kirliliğine yol açtığını ve fabrika sahasına  giriş-çıkış yapan ağır tonajlı silobazların trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü söyleyen köylüler, bugüne kadar seslerini duymayan AK Partili il ve ilçe siyasilerine de, “Seçimden önce verdikleri hiçbir sözü yerine getirmediler” diyerek tepki gösterdi.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Hoşafoğlu Köyü Muhtarı ı Yeter Şener, fabrikanın bacasından salınan toz nedeniyle, başta fındık üretimi olmak üzere tarım ürünlerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü belirterek, şu ifadelere yer verdi:

Çimento fabrikası köyümüzü toz içinde bıraktı. Vatandaşlarımız bu durumdan çok rahatsız. Tarımsal alanlara zararı var. Burada sorunun ne olduğunu herkes biliyor, bizi fabrikanın eksikleri tamamlanacak diye oyalıyorlar.”

“Bu tozdan 6-7 köy etkileniyor”

Çimento fabrikasının bacasından salınan tozdan 6 – 7 köyün etkilendiğini ifade eden köy sakinlerinden Ergün Karabatak “Çimento fabrikası kurulana kadar hiçbir sıkıntımız yoktu. Şuan meyve yiyemiyoruz, evlerimizin çatısı, içtiğimiz sular, fındık tarlaları hepsi bundan etkilendi. Yediğimiz içtiğimiz hep çimento oldu. Aynı çimento fabrikası İzmit Hereke’de de var. Oradaki fabrikanın yakınında evler var ama böyle bir sorun yok. Geceleri silonun üzerindeki ışıkları kapatarak, kompresörleri açıyorlar, komple toz duman kaplıyor her yeri. Biz bu olayı belediye başkanlarına iletiyoruz, hiçbir şekilde ilgilenmiyorlar. Bize verdikleri cevap , ‘Çimento fabrikası Düzce iline bağlı, Yığılca’ya bağlı değil o yüzden biz bir şey yapamıyoruz’  şeklinde oluyor. Burada 6-7 tane köy toz ve baskı altında. Yığılca- Düzce yolunda yağmur yağdığı zaman arabalarımız toz yüzünden sabun gibi kayıyor” diye konuştu.

“Bura da ne tarım ne de hayvancılık yapabiliyoruz”

Fabrikanın çevreye verdiği zarar nedeniyle bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılamadığının altını çizen Necdet Güler, “Biz burada trafikten ve tozdan mağduruz. Bahçe yapamıyoruz, hayvancılık yapamıyoruz. Bu fabrikanın bize hiçbir faydası yok. Buradan İlçe Tarım, İl Tarım ve Sağlık Müdürlüğüne sesleniyorum; bütün yetkilileri, siyasileri buraya davet ediyorum. Bizim bu mağduriyetimiz giderilsin, biz insanız ve burada yaşıyoruz. İnşallah sesimiz duyulur, trafiğe ve doğaya verilen zararı, her şeyden önce insan sağlığına verdikleri zararı düzeltmiş oluruz. Burada artık çiçek kalmadığı için bal üretiminde düşüş yaşanıyor” şeklinde konuştu.

“Çimento tozundan bıktık”

Çimento tozu nedeniyle bahçelerinden topladıkları meyve ve sebzeleri sağlık bir şekilde tüketemediklerini kaydeden Lütfiye Aydıner, “Bu tozdan bıktık artık. Fındıklarımızı toplayamıyoruz, bahçelerimizden bir şey yiyemiyoruz. Evimizin her yerinden, her sabah bir avuç çimento süpürüyoruz”  ifadelerine yer verdi.

“Düzce bizimle ilgilenmiyor, bizi Bolu’ya bağlasınlar”

Çimento Fabrikası’nın çevreye verdiği zararla ilgili çalmadıkları kapı kalmadığını, ama yine de seslerini, duyuramadıklarını kaydeden Nazmiye Özcan ise “2-3 seneden beridir bahçelerimizden bir şey yiyemiyoruz. Her sabah kalktığımızda balkonlarımızdan bir kürek toz atıyoruz. Biz bu durumu CİMER’e kadar şikayet ettik. Düzce bizimle ilgilenmiyor, bizi Bolu’ya sevk edin. Bolu’ya gönderin bizi, bir de Bolu baksın bize. Siyasilerin hepsi satılmış, hepsinin ağızı bağlı, kimse bizimle ilgilenmiyor” açıklamalarında bulundu.

Fabrika Müdürü köylülere söz verdi…

Köylülerin eylem yaptığı bölgeye gelen fabrikanın yeni atanan Genel Müdürü ise, yaşanan sıkıntıları dinleyerek, “Biz eksikliklerimizi giderdik. Bundan sonra bacadan toz salınmayacak” dedi.

Bunun üzerine eylem yapan köylüler ise, “Bize her gelen müdür söz veriyor, ama bu sözler yerine getirilmiyor. Biz yıllardır bu sorunu yaşıyoruz” dedi.

Köylüler görüşmelerin ardından, eylemlerini sonlandırdı.

HABER: Savaş ARI

KAMERA: Zeki AŞIKOĞLU

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.